Ökoiskola

A Fenntarthatósági Témahét rendezvényei
A Fenntarthatósági Témahét rendezvényei
A Fenntarthatósági Témahét keretében számos programot és akciót szerveztünk. Ismét megszépültek magaságyásaink, a 3.b-sek pedig virágládába ültettek petúniát. Sokféle ötletes dekorációt készítettek alsós osztályaink, a zsibvásáron pedig megunt játékokat lehetett csereberélni. Tanáraink egy csoportja a hónap elején a Hőerőműben ismerkedett a környezetbarát energiatermeléssel. Köszönjük mindazoknak, akik hozzájárultak a Föld napi papírgyűjtés sikeréhez. Március 22-én,  a víz napján - immár hagyományosan - ismét kékbe öltöztünk. Nagyon örülünk, hogy sokan fejezték ki ily módon, hogy fontos számukra vizeink megóvása és a takarékos vízhasználat. A program kiegészítéseként vizes játékokkal vártuk érdeklődő diákjainkat az óraközi szünetekben az aulában. A gyerekek "megtisztították a szennyezett tavakat", memóriajátékot játszhattak, lépkedhettek a cápákkal teli tengerben. Köszönjük Molnár Editnek a gyönyörű dekorációt és a program lebonyolítását. A szervező Rácz Etelka, ökoiskolai koordinátor volt.A “zöld programok” főszervezője Rácz Etelka ökoiskolai koordinátor volt.A programokon készült fotók a galériában láthatók: https://arpad-pecs.hu/galeria/fanntarthatosagi-temahet/
2024. 04. 29. 15:47
Megtisztult udvarunk
Megtisztult udvarunk
 Április 3-án öko-félórát tartottunk Rácz Etelka öko-iskolai koordinátorunk vezetésével. A 7.b osztály segítségével összegyűjtöttük a kőtörmeléket, hulladékot és a lehullott faleveleket az udvarunkon. A tavaly ültetett cserjéink lassan kizöldellnek, a magaságyásunkban is előbújtak évelő fűszernövényeink. A közeljövőben újabb növények telepítését tervezzük. A gyerekek közreműködésével udvarunk megújulva várja a tavaszt.
2023. 04. 04. 15:15
Vízkóstolás a víz napján
Vízkóstolás a víz napján
A jeles napon diákjaink többféle vizet ízlelhettek meg,  és eldönthették melyik ízlett jobban, melyik kevésbé. A leleplezés során meglepődtek, hogy az iskolából vett csapvizet épp olyan finomnak érezték, mint a bolti ásványvizeket. Az érdeklődő diákokkal beszélgettünk arról, hogy testünk miként jelez, ha nem iszunk elég vizet, illetve kicsit számolgattunk is, mennyi vizet tartalmaz szervezetünk és egyes szerveink.   
2023. 03. 24. 06:37
Öltözz kékbe!
Öltözz kékbe!
A víz világnapján iskolai hagyományunknak megfelelően kék színű felsőt viseltek diákjaink, tanáraink. Ezzel fejezték ki, hogy a víz mindannyiunk számára nagy kincs, vigyázunk tisztaságának megőrzésére, és takarékosan bánunk vele. Az alsósok víz napi kiállítással is készültek, a szünetekben pedig vizet lehetett kóstolni az aulában. A programot Rácz Etelka, Öko-iskolai koordinátor tanárunk szervezte.
2023. 03. 22. 16:31
Légszennyezettség mérő az Árpádban
Légszennyezettség mérő az Árpádban
Pécsett elsőként a mi iskolánkban került kihelyezésre egy levegőminőség mérő készülék. A műszert a Levegő Munkacsoport biztosította intézményünk számára, melyet ezúton is köszönünk a szervezetnek. Örökös Ökoiskolaként a környezettudatos szemléletformálás kiemelten fontos számunkra, így nagyon örülünk a lehetőségnek.  Az eszköz folyamatosan méri a szálló por koncentrációját, a levegő páratartalmát és hőmérsékletét.  A mért adatokat diákjainkkal természettudományos tanóráinkon fogjuk felhasználni. Az értékeket elemezzük, összehasonlítjuk a pécsi városrészekben, az ország egyéb területein, de akár más országokban rögzített számadatokkal is. A rögzített mennyiségek, illetve az ezekből ábrázolt grafikonok – melyek korábbi időpontokra is visszakereshetők -, az alábbi linkeken bárki számára megtekinthetők. https://opensensemap.org/explore/63e0c9ea4224170007b550e4?fbclid=IwAR2nD3xY3cUPdd3dScjgDzimMhEcy2fOSvfVr_UxDfhxoCmTA7Xajy5GFZA https://api-rrd.madavi.de/grafana/d/GUaL5aZMz/pm-sensors?orgId=1&theme=light&var-chipID=esp8266-523342&fbclid=IwAR0UqFtNMo0f2EJGla4sDzVHcOBAt24VQ5lI1CF0atXXfU7NE6dQILkmEho Rácz Etelka Ökoiskolai koordinátor
2023. 02. 24. 05:26
Őszi papírgyűjtési eredmények
Őszi papírgyűjtési eredmények
Október 6-án ismét szép eredménnyel zártuk a papírhulladék-gyűjtést. Ezen az őszön 7,2 tonna hulladékot hoztak be diákjaink, szüleik és nagyszüleik, melyet ezúton is nagyon köszönünk. A legtöbb hulladékot gyűjtő osztályaink alsó tagozaton a 2.b, 3.b és 1.b, felső tagozaton pedig a 8.c, 6.c, 10.a és 12.a osztály. A szervező Rácz Etelka volt.
2022. 10. 27. 04:06
Őszi papírgyűjtés
Őszi papírgyűjtés
Az őszi papírgyűjtés időpontja október 6. (csütörtök) 6:15 - 10:30.Helye: az iskola melletti parkoló. Hozni lehet: fekete-fehér, színes újságot kötegelve, kartonpapírt/dobozt, fénymásolásból származó papírhulladékot, könyveket (műanyag borító és kemény fedelű könyvek esetén a borító nélkül). A hulladékot lemérjük, és személyenként, osztályonként rögzítjük.
2022. 09. 22. 03:40
Kalandos éjszakai túra a Mecseken
Kalandos éjszakai túra a Mecseken
 Május 20-án, pénteken a természetjáró szakkör programjának keretében a 9.A osztály lelkes tagjai éjszakai túrán vettek részt, mely a Széchenyi térről indult, és több kilátópontot érintett. Még nappali fényben tekintettek le a városra a Havihegyről, a Tettyéről és a Balázs-pihenőből. Megmászták a Misinát, majd a Kis-Tubesről csodálhatták a naplementét, a János-kilátóból és a sós-hegyi kilátóból pedig már a város fényeiben és a csillagokban gyönyörködhettek. A túravezető Jakab Balázs tanár úr volt.
2022. 05. 23. 10:52
A tavaszi papírgyűjtés eredményei
A tavaszi papírgyűjtés eredményei
Az áprilisban megtartott akció ismét nagyon szép eredményt hozott: csaknem 7,5 t papírhulladékot gyűjtöttek diákjaink. Az alsó tagozaton a 2.c, az 5-8. évfolyamon a 8.b, a 9-12. évfolyamon pedig a 9.a osztály hozta a legtöbb hulladékot. Kiemelten nagy mennyiséget gyűjtött: Mogyorósi Nolen 1.b, Palotás-Ősz Patrik és Nagy Marcell 2.b,  Kudomrák László Zalán 2.c,  Povolni Dominik 3.a,  Major-Varga Trisztán 8.b és Hoffer Anna 11.a osztályos tanuló. Köszönjük minden diákunknak és szüleiknek, akik hozzájárultak a szép eredményhez. A szervező Rácz Etelka volt.
2022. 05. 20. 04:26
Föld napi kihívás
Föld napi kihívás
A Föld napja alkalmából meghirdetett programba több osztályunk is bekapcsolódott. Voltak, akik virágot ültettek, mások még jobban odafigyelnek a helyes szelektív gyűjtésre.Olyan diák is akadt, aki fotót küldött arról, hogy cukros üdítők helyett csapvizet iszik a saját kulacsából. A 9.A osztály kétórás interaktív szemléletformáló foglalkozáson vett részt a Zöld Európa Tanoda jóvoltából. Idén "a Föld napi kihívást legzöldebben teljesítő osztály" címet alsóban a 3.b, felsőben az 5. b kapja. A  kihívást "legzöldebben teljesítő diák" Bibity Eszter, 4.a osztályos tanulónk lett, aki 30 pontban sorolta fel miként élnek családjukkal ökotudatosan. Gratulálunk mindenkinek! Szeretnénk hagyományt teremteni, így jövőre ismét meghirdetjük a Föld napi kihívást. Reméljük még több osztály diákjai fogják úgy érezni, hogy bolygónk sorsa mindannyiunkon múlik.A szervező  Rácz Etelka volt.
2022. 05. 16. 04:11
Megvalósuló Tesco pályázat
Megvalósuló Tesco pályázat
A márciusban lezárult Tesco közönségszavazós versenyen iskolánk pályázatával 200 000 Ft támogatást nyert el. Május 7 - én (szombaton) közösségi projekt keretében - a KÖRBER önkéntes naphoz kapcsolódva - kezdtük megvalósítani pályázati terveinket. Kerti ülőkét létesítettünk mely magaságyásként is funkcionál. Szülőkkel, diákjainkkal és kollégákkal  együtt ültettünk facsemetéket, cserjéket, fűszernövényeket és virágokat. Ezúton köszönjük a felajánlott növényeket a Lengyel családnak, a Rudolf családnak, Makay Eszter és Bakocs Marcell régi diákjainknak, Györei Kinga és Pálné Soós Erika  tanárnőknek. Köszönjük a Tesco áruháznak a nagy mennyiségű termőföld adományozását és minden szülőnek, kollégának és diáknak, aki bármely módon segítette udvarunk zöldebbé tételét. A munka folytatódik, a pályázati támogatásból megvalósuló új szabadtéri játék létesítésére várhatóan még a hónap folyamán sor kerül. A szervező Rácz Etelka volt. 
2022. 05. 11. 04:32
KÖRBER önkéntes nap
KÖRBER önkéntes nap
2022. május 7-én, szombaton, megkezdődött hátsó udvarunk rendbetétele. A  KÖRBER önkéntes napra toborzott résztvevők segítségével megújultak a meglévő udvari játékaink. A kültéri padok, kapuk, mászóka a csiszolást és festést követően visszakapták régi fényüket, valamint elkészültek az új mérleghinták is. Köszönjük a szülőknek, tanulóinknak, a közösségi szolgálatos diákoknak, iskolánk pedagógusainak és a technikai dolgozóknak a lelkes, kitartó munkát!A remek hangulatú délelőtti összefogást egy közös pizzázással zártuk, melyet szintén a KÖRBER biztosított az önkéntesek számára.A munkálatok egy későbbi időpontban folytatódnak majd, hiszen a KÖRBER Hungária Kft. pályázatán elnyert mászóka még csak ezt követően érkezik meg.Nagy örömünkre az őszi papírgyűjtésből és az Alapítványokba befolyt szülői adományokból a felújítást a faanyagok, festékek megvásárlásával mi is támogatni tudtuk.A program fő szervezője Pálné Soós Erika és Golubics Gabriella tanítónők volt.
2022. 05. 11. 04:21
Föld napi túra és kihívás
Föld napi túra és kihívás
A természetjáró szakkör április 23-án, szombaton Föld napi túrát és kihívást szervezett. Orfű-Tekeresről indultak, és Pécs Mecsekszentkútra érkeztek. 16 km-t tettek meg, és 540 m szintemelkedést győztek le, közben két zsák szemetet gyűjtöttek össze. Az eseményt meglepetés gofriparty zárta. A csapat tagjai: Kordé Máté (9.A), Gerner Emmi (7.A), Gerner Csaba (9.A), Erdélyi Levente (9.A) és Jakab Eszter (ANK, 4.C). A szervező Jakab Balázs tanár úr volt.
2022. 04. 25. 04:29
Teszünk a szebb környezetért
Teszünk a szebb környezetért
Mindenkinek köszönjük a támogatást! Az elnyert összeget udvarunk felújítására fordítjuk!
2022. 04. 23. 07:07
Cselekedj te is, tégy valami igazán zöldet!
Cselekedj te is, tégy valami igazán zöldet!
Április 22-én lesz a Föld napja. Ez egy cselekvést igénylő jeles nap, amikor teszünk is valamit, ezért a következő felhívást intézzük iskolánk tanulóihoz: Szeretnénk, ha minden diákunk teljesítene egy Föld napi kihívást! Ültethetnek növényt, bevásárolhatnak egy helyi piacon, bármi mást megtehetnek, amiről úgy érzik, „ezt tudatosan tettem magamért, a bolygónkért”.  A kihívást egyénileg kell teljesíteni, és a jövő hét folyamán minden osztályfőnök összegyűjti a megvalósult vállalásokat.Amelyik osztály a legtöbb és legsokfélébb kihívást teljesíti, elnyeri "A Föld napi kihívást legzöldebben teljesítő osztálya” címet, és  apró ajándékot kap.  Ez az akció az  április 25-29 közötti Fenntarthatósági Témahét első eseménye. Ezt követi április 25-én a tanárok egy csoportjának tanulmányútja a Biokom Kökényi Hulladékkezelőjében, a hét többi napján pedig diákjaink számos “zöld programon” vesznek részt a tanórákon. A programok szervezője Rácz Etelka ökoiskolai koordinátor.
2022. 04. 22. 14:06