Ökoiskola

Ne vásárolj semmit! nap
Ne vásárolj semmit! nap
Idén november 26-ára esett a Black Friday Amerikában. Hömpölygő tömeg, nyomott árak, hatalmas akciók, eszement vásárlás ha kell, ha nem.Ezalatt, nálunk vannak, akik másként gondolkodnak. 2021. péntek november 26-a Magyarországon: Ne vásárolj semmit nap!Tarts egynapos fogyasztói böjtöt! Uzsonnát azért vehetsz és buszjegyet ha kell, de kerüld el a zsúfolt bevásárlóközpontokat, helyette tégy valami klasszat!Játssz, énekelj, alkoss, főzz  vagy olvass valamit! Csak épp NE VÁSÁROLJ Semmit!Csatlakozz te is a figyelemfelhívó programhoz melyet már 2004 óta minden évben megtartanak világszerte és Magyarországon is.Tagadjuk meg pénteken együtt a vásárlást; helyette legyünk barátainkkal, családunkkal! Keresd az alulában az üres piros kosarat!
2021. 12. 03. 08:08
Fenntarthatósági témahét
Fenntarthatósági témahét
Iskolánk "Örökös Ökoiskola" címmel büszkélkedik. Ennek keretében indult a tavaszi Fenntarthatósági témahét a papírgyűjtéssel. A hét folyamán az osztályok foglalkoznak a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés kérdéseivel, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával. A sorozat pénteken a Te szedd! akcióval zárul.
2021. 02. 15. 15:42
LÉPJ pályázat – „Zöld” lépéseket tettünk
LÉPJ pályázat – „Zöld” lépéseket tettünk
Sikeresen megvalósítottuk a PMJV Önkormányzata által ökoiskoláknak kiírt pályázati támogatásban vállaltakat. A pályázat egyik fő elemeként egy gyönyörű, igényes kivitelű rönkpad garnitúrát telepítettünk az udvarba, mely azonnal közkedvelt lett a diákok körében. A gyerekek vigyáznak rá és reméljük a környék lakossága is óvni fogja. Az „Árpád 30” napon a Siklósi út felőli kerítés mellé természetes kerítés gyanánt és zajvédelmi célból 30 db leylandi ciprus cserjét telepítettünk 2. 3. és 4.-es osztályaink részvételével. A munka nagyon jól ment, a gyerekek élvezték a kerti munkát és megtanulták, mekkora és milyen mély gödröt kell ásni, mik a főbb szempontok ültetésnél, miért fontos a beöntözés. Ezzel egy időben elsős osztályaink árvácskákat ültettek 30-as számot formázva. A talaj előkészítési munkálatokban felsős diákjaink vettek részt.Az Árpád-napon 30 osztályterembe került ki újdonságként az iskola Zöld Házirendje. A tavalyi tanévben készítettek az akkori 4.a osztályos diákok az Ökováros-Ökorégió Alapítvány Lépj! vetélkedőjének egyik feladataként Zöld Házirendet. Most ezt dolgoztuk kicsit át és öntöttük formába, majd nyomdai kivitelezéssel 30 db plakát formájában került kihelyezésre az osztályfőnökök együttműködésével a tantermekben, megbeszélve a diákokkal a 12 pontot. A Zöld Házirend nemcsak teremdíszként, hanem mindenki által betartandó szabályként került ki a faliújságokra illetve a folyosó Öko falára, ahol a szülők is megtekinthetik.Könyvtárunk folyóirat állományát is gazdagítottuk; már egy hónapja lapozgatják diákjaink a Természetbúvár és National Geographic folyóiratokat. Tehetik ezt egy éven át, hisz addig szól előfizetésünk. Sokan lapozgatják, hisz hosszú évek óta nem volt hasonló jellegű környezetvédelmi kiadványokra anyagi forrásunk.A programok Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósultak meg, a „LÉPJ!-Légy Pécs Jövője – Ökoiskola program” pályázat keretében.
2021. 02. 15. 15:39
Újabb fabútorokkal gazdagodott udvarunk
Újabb fabútorokkal gazdagodott udvarunk
A hétvégén rönkasztallal és padokkal bővült udvarunk, melyet az Alsós Diákjainkért Alapítvány nyertes pályázatából tudtunk megvalósítani. (A pályázatot PMJV Önkormányzata írta ki ökoiskolák részére.) Használjátok örömmel és óvjátok!A pályázat koordinátora: Rácz Etelka tanító.
2021. 02. 15. 12:19
TIPPEK AZ ÖKOTUDATOS TANÉVKEZDÉSHEZ
Ha igazán zöldnek tartod magad, akkor annak bizony a tanszereiden is látszani kell. Íme, néhány ötlet a környezettudatos iskolakezdéshez.1. Papír, füzet – Ma már sok helyen lehet újrahasznosított füzetet, noteszt, papírt kapni. Bár kevésbé vakító fehér és fényes, mint klóros fehérítésben bővelkedő társai, de garantáltan nem vágtak ki újabb fákat a gyártásához. Keresd a címkéket!  2. Táska – A jó táska strapabíró, nem pvc-ből készült és elsősorban kényelmes. Nem kizárt, hogy egy hátizsák jobb megoldás az iskolatáskánál. Ha hátizsákot vagy iskolatáskát szeretnénk, érdemes a márkára keresve jó állapotú, használtak között is nézelődni.3. Írószer – Válaszd az újratölthető tollat, ceruzát. Ezzel nemcsak jobb minőségű, de tartós terméket választasz, ráadásul hosszú távon biztosan olcsóbb is, mint az eldobható tollak. A ceruzák közül válaszd a natúrfa fogásúakat, a lakkozás, műanyag bevonat felesleges, és fajtától függően akár bőrallergiát is kiválthat, illetve káros anyagokat tartalmazhat. Figyeld, hol készült!4. Tornazsák – A tornacucc cipeléséhez finoman szólva nem ideális a műanyag bevásárlószatyor. Egyre menőbb a mosható vászonszatyor, melyben a tornacucc megfelelően tud szellőzni, és ha kimosod, bármi mást is hordhatsz benne. Tipp: Ha minta nélkülit vásárolsz befestheted, egyedivé teheted.5. Uzsonna – Ne zacskóba! A műanyag dobozokat többször is használhatjuk, csak arra figyeljünk, alkalmas-e élelmiszer tárolására. Az innivalót inkább kulacsba töltsük, ahelyett, hogy naponta vásárolunk egy palackos vagy dobozos italt: hosszútávon olcsóbb és kevesebb szemetet termelünk vele.  Tipp: az üvegkulacsból nem oldódnak ki veszélyes anyagok, viszont törékeny. Ha műanyag kulacsot választunk, mindenképp Bpa-menteset érdemes.6. Ruházat – Keresd a pamut holmikat a műszálas Távol-keletről érkezett darabok helyett. Érdemes figyelni az ökocímkéket, milyen az alapanyag és összetétel, hol készült a termék. Tipp: Az új ruhák előállításához rengeteg energia és víz szükséges, szállításuk pedig üvegházhatású gázok kibocsátásával jár. Turkálókban, bolhapiacokon egyedi, és olcsó ruhákat találhatsz, ráadásul böngészni jó móka!
2021. 02. 15. 12:13
Látogatások a Kökényi Hulladékkezelő Központban
Látogatások a Kökényi Hulladékkezelő Központban
A tavaszi kirándulások jegyében négy alsós osztályunk is az üzemlátogatást választotta egyik úti céljául. Hazánk legkorszerűbb hulladékkezelő központjában a diákok testközelből tapasztalták meg, hogyan válogatják hatalmas gépek háztartási szemetünk, mi, és hogyan kerül a hulladéklerakóra, miként történik szelektíven gyűjtött hulladékaink kézi válogatása és bálázása, milyen egy komposzttelep. A kirándulás hatalmas élményt jelentett a gyerekeknek, hisz ezekre a helyekre egyébként kevés eséllyel jutnának el.
2021. 02. 15. 11:36
A virágos városért - Guiness-rekord Pécsett
A virágos városért - Guiness-rekord Pécsett
Iskolánk diákjai és részt vettek a május 13-i világcsúcs döntésben: Kertvárosban kevesebb mint félóra alatt több mint 16 000 virágpalántát ültettek el a pécsi lakosok, gyerekek. Mivel a cél egy óra alatt 14 000 palánta elültetése volt, így messze túlszárnyalták a tervet. A város már meg is kapta a hivatalos dokumentumot az új Guinness-rekordról. A cél természetesen nemcsak a rekord megdöntése volt, hanem az is, hogy a sok elültetett virág ékesítse és színesebbé tegye környezetünket.Iskolánkat az 1.a., 1.b, 1.c. és a 7.b. osztály képviselte. Köszönjük!
2021. 02. 15. 11:58
Lépj! – Ökoiskola pályázat
Lépj! – Ökoiskola pályázat
Sikeresen pályázott iskolánk Alsós Diákjainkért Alapítványa a PMJV Önkormányzata által kiírt LÉPJ!-Légy Pécs Jövője!" című, pécsi ökoiskolák számára kiírt pályázatra. A 200 000 Ft-os támogatásból ősszel udvarunkat rönkpadokkal, élő sövénnyel és fűszerkerttel bővítjük, könyvtárunk pedig környezetvédelmi folyóiratokkal gazdagodik.
2021. 02. 15. 11:53
Pályázunk az Örökös Ökoiskola címre
Pályázunk az Örökös Ökoiskola címre
A közelmúltban adta be iskolánk pályázatát az Örökös Ökoiskola címre. Jogosultak vagyunk pályázni, hisz már 6 éve folyamatosan rendelkezünk a címmel. Elvileg megfelelünk a kritériumoknak, izgalommal várjuk az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet döntését
2021. 02. 15. 11:48
Oxyfa is lesz udvarunkban
Oxyfa is lesz udvarunkban
Májusban kerül elültetésre udvarunkban a Carbon Solutions Global Kft által indított, „Zöldítsük ki gyermekeink környezetét” kampány jegyében ez az egyedi fa. Ők felajánlották, mi pedig örömmel elfogadtuk azt.Mitől különleges ez a fa? Viszonylag gyorsan nő, és képes tönkről újra sarjadni, újra fává cseperedni. Nagy levelei jelentős mennyiségű oxigént termelnek. A kezdeményezés nagyon új, Magyarországon csak pár éve van jelen.Hogy néz ki? Állítólag nagyon szép, impozáns fa, különösen virágzás idején.Érdekességek: A császárfák nemzetségébe tartozik. A császárfa nevét Anna Pavlovnáról kapta, aki egy orosz hercegnő volt, és házasság folytán lett Hollandia királynéja.Kínában amúgy régi szokás, hogy lánygyermek születésekor ültetnek egy császárfát, és amikor a gyermek felnő és férjhez megy, kivágják a fát és abból készítik el az új pár bútorait. A császárfa-faragás művészeti ág Japánban, és Kínában.
2021. 02. 15. 11:43
LÉPJ! - Érzékenyítő előadások tanítók és tanárok részére
LÉPJ! - Érzékenyítő előadások tanítók és tanárok részére
Ökoiskolaként fontosnak tartjuk a pedagógusok szemléletének formálását is, így örömmel adtunk otthont az Ökováros-Ökorégió Alapítvány által kertvárosi tanárok és tanítók részére szervezett képzésnek, mely globális környezeti problémákat, az ember és a természet viszonyát, illetve a fenntarthatóbb életmódot helyezte középpontba. Az előadások színvonalasak, érdekesek és gondolatébresztők voltak, a hallottakról pedagógusaink szűkebb körben is megosztották egymással véleményüket, elképzeléseiket. A hónap végén az Alapítvány intézményvezetők részére szervez tanulmányutat egy kis baranyai ökofaluba Gyűrűfűre, melyen iskolánk vezetője is részt vesz.
2021. 02. 15. 11:26
A Hulladék Akadémián jártunk
A Hulladék Akadémián jártunk
Több alsós osztályunk látogatott el az ÖKO Pack Kft. interaktív kiállítására és nézte meg, mik a szelektív hulladékgyűjtés „szabályai”, és miként hasznosítják újra a szelektíven gyűjtött hulladékokat. A kiállítás interaktív és gyakorlatias volt, így a gyerekek érdeklődőek voltak, és nagyon élvezték a játékokat.
2021. 02. 15. 10:53
Kinn az osztály nap
Kinn az osztály nap
Az ötlet 2012-ben született Nagy-Britanniában (“Empty Classroom Day” néven). Az idei évben a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület minden pedagógust, diákot meghív ennek a kivételes napnak a megünneplésére. Iskolánk is csatlakozott az országos közösségi akcióhoz melynek célja, hogy kifejezzük egyetértésünket azzal, hogy természetközelben tanulni jó és hatékony. Ökoiskolaként reméljük, minél több osztályunk bekapcsolódik a programba, és pénteken egy tanórát a szabadban tölt az udvaron, egy közeli parkban, esetleg tanulmányi kiránduláson. Az órákat fotózzuk, és bízunk benne, sokszínű albummá állnak össze. A program szervezője Rácz Etelka tanító.Az eseményről készült fotók:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1368882596472252.1073742041.365135623513626&type=3http://emptyclassroomday.eu/hu/
2021. 02. 15. 11:07
Faültetés udvarunkon
Faültetés udvarunkon
A BIOKOM Kft. támogatásával novemberben sikerült pótolnunk az előző nyáron vandálok által kitördelt facsemetéket, így diákjaink 11 fácska elültetésével bővítették az Árpád parkot.
2021. 02. 15. 10:27
Weboldalunk működéshez szükséges munkamenet cookie-at alkalmaz. Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez.
További információk Az elengedhetetlen cookie-k kezelésének jogalapja az adatkezelő jogos érdeke. Ezek a cookie-k segítenek használhatóvá tenni a weboldalunkat azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés, valamint ezek segítségével jegyeztetjük meg az Ön által elfogadott cookie beállításokat.
Működéshez szükséges cookie-k
cookies-accepted
Ebben a cookie-ban tároljuk, hogy milyen típusú cookie-kat fogadott el.
AfgPecs
Munkamenet adatokat tartalmazó cookie. Oldal bezárása után ez a cookie megsemmisül.
Cookie beállítások